Civil összefogással újulhat meg a Remete-csurgó - 2014

Rólunk írták - Az Országos Kéktúra útvonal egyik pihenőhelye jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotban van. A Remete-csurgó felújítását szervezi a CivilSegéd Alapítvány, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, az Ifjúsági Unió Szekszárd és a Rotary Club Szekszárd más civil szervezetekkel összefogva.

Rólunk írták - Az Országos Kéktúra útvonal egyik pihenőhelye jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotban van. A Remete-csurgó felújítását szervezi a CivilSegéd Alapítvány, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, az Ifjúsági Unió Szekszárd és a Rotary Club Szekszárd más civil szervezetekkel összefogva.

– A Kápolna téren található a forrás, amely felett a Remete kápolna és a stációk állnak, és amely az Országos Kék-túra útvonal egyik pihenőhelye, jelenleg igen elhanyagolt állapotban van – mondja Kovács Józsefné, a CivilSegéd Alapítvány elnöke. Azért indították programjukat, hogy a város egyik legszebb helyén lévő kirándulóhely méltó módon fogadja az arra járókat. A cél egy környezetbe illő térbeni építkezés, amely megőrzi a hely eredeti kulturális, történelmi, vallási értékeit. Emellett egy új kiránduló hely, szabadidő park létrehozása.

A munka a már meglévő támfal megerősítésével, letisztításával, kiegészítésével kezdődnek, ezt követően új kifolyót és vízfelfogót, valamint elevezető csatornát és vízgyűjtő tartályt kapna a csurgó. Így megszűnne a most jellemző ingoványos talaj, és lehetőség lenne fásításra, díszkert létrehozására, padok kihelyezésére. A támfalon és a forrás közelében emléktáblát és információs táblát helyeznének el a város, és a környék nevezetességeiről, túra- útvonalairól. A felújítás annál inkább is időszerű, mert a Remete tér egészének felújítása az önkormányzat kivitelezésében már elkezdődött.

A projekt tervezett költsége 2-2,5 millió forint, a tervek készíttetését, a kivitelezési munkák koordinálását, a hatósági engedélyek beszerzését Szekszárd város önkormányzata vállalja. A kivitelezési tervek nyilvános helyszíni bemutatása május 11-én, vasárnap, a Madarak és fák napján lesz. Ha sikerrel jár az adománygyűjtés és a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, szeptember 7-én, a Remete-búcsú napján avatják fel a megújult csurgót.

A forrás története

Az első ismert, azonosítható írásos feljegyzés a XVIII. század elején készült a forrásról. A középkorban és a török idők alatt is folyamatosan használták, bő vize a legnagyobb szárazság idején sem apad el. Nevét az ott letelepedő remetéről kapta. A forrás mellett található a Remete-kápolna, amely évszázadok óta híres búcsújáró hely. A barokk kápolnát 1758-ban kezdték építeni a katolikus hívek adományaiból. Kisboldogasszony napi búcsújára a környékről és messze földről érkeztek áhítatra vágyók. Napjainkban kezdik újra felfedezni. A kápolnát néhány éve teljesen felújították.

Az eredeti újságcikket megtekintheted >>ITT<<!

Forrás: Tolnai Népújság

 

 

Civilsegéd Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18277810117
Jogi forma: Alapítvány
Székhely: 7100 Szekszárd, Széchenyi utca 32.
Fő tevékenység: 9499. M.n.s. egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

E-mail: info@civilseged.hu

www.civilseged.hu

JoomShaper