A civil összefogás jelképe - Megújult és megszépült az ősi forrás környéke - 2014

Rólunk írták - Összefogtak és sikerrel jártak a megyeszékhely civil szervezetei. A Tolna Megyi Természetbarát Szövetség kezdeményezésére és a CivilSegéd Alapítvány koordinálásával megújult a szekszárdi Remete-csurgó. A megyeszékhely nevezetes forrása  a Kápolna téren található, több túraútvonal kereszteződésében. A csurgó a Séd-patak eredő forrása, a megyeszékhely legrégibb forrásainak egyike, amelyre már igen ráfért a törődés. 

A civil szervezeteknek köszönhetően vasárnap délután ünnepélyes keretek között jelképesen átadták a város népének a megújult, megszépült Remete-csurgót és környékét, amely ezentúl nem csak a város, hanem a civil összefogás jelképe is. 

Civil összefogás eredményeként megújult, megszépült a szekszárdi Remete-csurgó. A hétvégi avatást követően a civilek egy jelképes kulcs átadásával a városra és annak polgáraira bíztáka forrást és környékét.

A CivilSegéd Közhasznú Alapítvány, az Ifjúsági Unió Szekszárd, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség és a Rotary Club azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy környezetbe illő térbeni építkezéssel, a hely eredeti kulturális, történelmi és vallási értékeinek megőrzésével egy új kiránduló helyet hozzanak létre a Remete-csurgó felújításával. A forrás felújítási terveinek készíttetését, a kivitelezési munkák koordinálását, a hatósági engedélyek beszerzését Szekszárd önkormányzata vállalta, valamint rendelkezésre bocsátotta a Béla király térről felszedett macskakövek egy részét is. A munka a már meglévő támfal megerősítésével letisztításával, kiegészítésével kezdődött, ezt követően új kifolyót és vízfelfogót, valamint elvezető csatornát és vízgyűjtő tartályt kap a csurgó. A támfalon és a csurgó közelében emléktáblát helyeztek el, a város és a környék nevezetességeiről, túra útvonalairól később, egy őszi kirándulás keretében kerül elhelyezésre az információs tábla.

A csurgó felújításának ötletét több civil szervezet is meghallotta, megértette, csatlakozott. A jótékonysági akció szervezését, a felújítás koordinálását a CivilSegéd Közhasznú Alapítvány vállalta fel. Az ünnepélyes avatársra, valamint felszentelésre és megáldásra vasárnap délután került sor.

- A forrás szüntelenül ontja vizét, ki tudja mióta. A városok először mindig források köré épültek. A "Csurgó" környéke, minden bizonnyal, egyik legősibb pontja városunknak. A keresztény gondolkodást mindig ihlette a forrás szüntelen csobogó vize. Alapvetően Isten kimeríthetetlen szeretetének szimbólumát látták benne - mondta az ünnepségen Bíró László római katolikus tábori püspök. Dr. Kaszó Gyula református lelkész és Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész is a víz, a forrás tisztaságát, jelentőségét emelte ki beszédében. A felújított csurgót mindhárom lelkész megáldotta, illetve megszentelte.

A felsváros lakóinak képviseletében Mészáros Pár borász írt a kiadványban, amelyben felidézte gyermekkora emlékeit a csurgóval kapcsolatban. Mint elmesélte, gyerekként sokat ittak játék közben a hűs forrásvízből, amelyet kancsókba töltve vitt a közeli szőlőben dolgozó szüleinek és a napszámosoknak.

Az ünnepség zárásaként a CivilSegéd alapítvány Ács Rezső alpolgármesternek egy adományozó levelet, a felújítást irányítók a forrás kulcsát adták át, ezzel jelképezve, hogy a civilek immár a város vezetésére és lakóira bízzák a csurgót és környékét.

Ezt követően a résztvevők bejárták, megtekintették a megújult létesítményt, majd borkóstoló, baráti beszélgetések, nóta és harmonikaszó zárta a napot.

A forrást már évszázadokkal ezelőtt említik

Az első ismert, azonosítható írásos feljegyzés a XVIII. század elején készült a forrásról. A középkorban és a török idők alatt is folyamatosan használták, bő vize a legnagyobb szárazság idején sem apad el. Nevét az ott letelepedő remetéről kapta. A forrás mellett található a Remete-kápolna, amely évszázadok óta híres búcsújáró hely. A barokk kápolnát 1758-ban kezdték építeni a katolikus hívek adományaiból. Kisboldogasszony napi búcsújára a környékről és messze földről érkeztek áhítatra vágyók.Napjainkban kezdik újra felfedezni. A kápolnát néhány éve teljesen felújították.

Festőien szép környezetben van a csurgó

A Remete-forrás Szekszárd belterületén, a Felsővárosban, a Kápolna téren található, mégpedig több túraútvonal kereszteződésében. Itt fut a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra és a Kadarka borút is. A kék körtúrával jelzett Benedek-szurdik tanösvény útvonala is a téren halad át. A remete-csurgó a várost átszelő Szekszárd-séd (Séd-patak) eredő forrása, a megyeszékhely legrégibb forrásainak egyike. Nem csak a környéken élők vették innen a vizet, a városból is följártak az igen jóízű vízért. A festőien szép környéken találhatóak Szekszárd legrégebbi hársfái.

Az eredeti cikk első oldalát >>ITT<<, a másodikat pedig >>ITT<< olvashatod!

Forrás: Tolnai Népújság, 2014. szeptember 9., kedd XXV. évfolyam, 210. szám

 

 

Civilsegéd Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18277810117
Jogi forma: Alapítvány
Székhely: 7100 Szekszárd, Széchenyi utca 32.
Fő tevékenység: 9499. M.n.s. egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

E-mail: info@civilseged.hu

www.civilseged.hu

JoomShaper